www.elkedierenarts.nl

Om u optimaal van dienst te zijn werken de klinieken van Elke Dierenarts op afspraak.

Kitten-informatie


Vaccinaties

Vaccineren is een regelmatig terugkerende gebeurtenis die voor de gezondheid van uw kitten van groot belang is. Even belangrijk als de vaccinatie is het lichamelijk onderzoek, voorafgaand aan de vaccinatie.

Kittens worden gevaccineerd op een leeftijd van 9 en 12 weken. Beide vaccinaties beschermen uw kitten tegen Kattenziekte en Niesziekte. Ongeveer 2 weken na de 2e vaccinaties zijn de kittens volledig beschermd. Op 1 jarige leeftijd wordt de kat nogmaals gevaccineerd tegen Katten- en Niesziekte. Daarna wordt een afwisselend schema gehanteerd tussen een vaccinatie tegen zowel Katten en Niesziekte en alleen Niesziekte.

Indien u uw kat of kitten mee wilt nemen naar het buitenland, zijn daar bepaalde regels aan verbonden. Het verplicht de kat te laten vaccineren tegen Hondsdolheid (Rabiës). Deze moet voor de meeste landen binnen de Europese Unie minimaal 21 dagen van tevoren gegeven worden. Voor Engeland, Ierland, Noorwegen en Zweden en landen buiten de EU gelden andere regels, neem hiervoor ruim van tevoren contact met ons op. Kittens kunnen vanaf 12 weken worden gevaccineerd tegen Hondsdolheid (Rabiës). Ook is het verplicht dat de kat wanneer deze meegaat naar het buitenland, een chip heeft, en in bezit is van een officieel paspoort.

Wanneer de kat niet meegaat maar bijvoorbeeld naar een pension, kan het zijn dat er vanuit het pension aanvullende vaccinaties vereist zijn. Neem hiervoor ruim van tevoren contact op met het pension, om te vragen wat de specifieke eisen zijn.

 

Ontworming

Kittens raken via de moeder melk besmet met wormen. Omdat een worminfectie de ontwikkeling van een kitten nadelig beïnvloedt is het van belang om kittens goed te ontwormen.

Voor kittens is het advies ze te ontwormen wanneer ze 5, 7 en 9 weken oud zijn, vervolgens 1x per maand totdat ze 6 maanden oud zijn. Vanaf 6 maanden oud en voor volwassen katten is het advies om ze 4 x per jaar te ontwormen. Belangrijk is om bij de fokker na te vragen of de kittens ontwormd zijn, wanneer en waarmee. Wormmiddelen zijn zonder afspraak op te halen bij de balie, het is belangrijk om te weten hoe zwaar uw kitten weegt.

 

Vlooien

Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die voor veel overlast zorgen bij onze huisdieren. Bij onze huisdieren komen 2 soorten vlooien voor: de hondenvlo (Ctenocefalides Canis) en de kattenvlo (Ctenocefalides Felis). De kattenvlo is ook bij de hond de meest voorkomende vlo.

Vlooien komen ook bij kittens voor. Het kan dat als u uw kitten ophaalt hij of zij een paar vlooien heeft. Het is belangrijk om uw kitten met een geschikt vlooienmiddel te behandelen, omdat vlooien veel eitjes kunnen leggen en deze wel tot een jaar in huis kunnen blijven liggen, voordat ze uitkomen. Het voorkomen van een vlooienplaag is beter dan genezen!

Voor de meeste anti-vlooien pipetten geldt dat deze mogen worden gebruikt vanaf een leeftijd van 8 weken en daarbij moeten de kittens minimaal 1 kg zwaar wegen. Vlooienmiddelen zijn zonder afspraak bij de balie op te halen, u kunt dan ook advies vragen over wat voor uw kitten het beste product is. Bij beschikken over middelen die bij zeer jonge kittens gebruikt mogen worden.

Wacht niet te lang met behandelen tegen vlooien. Het komt regelmatig voor dat kittens sterven aan bloedarmoede veroorzaakt door vlooien.

 

Teken

In o.a. bossen en in parken komen teken voor. Teken zuigen bloed en kunnen ontstekingen veroorzaken. Daarnaast kunnen zij tegenwoordig ook een aantal gevaarlijke ziekten overbrengen. De laatste jaren is er een toename van het aantal teken en door teken overgebrachte ziekten bij zowel mens als dier. Ter bestrijding van teken zijn er voor de kat niet heel erg veel beschikbare middelen, het gebruik van Effipro ® reduceert het aantal teken op uw kat echter aanzienlijk.

 

Chippen

Een chip is een transponder ter grootte van een rijstkorrel. Deze wordt door middel van een injectie onder de huid gebracht. Op deze chip staat een nummer, deze kan met een zogenoemde ‘chipreader’ worden afgelezen. Het nummer op de chip wordt bij een databank geregistreerd en gekoppeld aan de gegevens van de eigenaar van een dier. Tegenwoordig is een chip verplicht wanneer een dier meegaat op vakantie. Ook voor sommige pensions is het verplicht dat een dier gechipt is. De belangrijkste reden voor eigenaren om hun dier te laten chippen is dat wanneer het dier wegloopt, het makkelijker is terug te krijgen. Raskatten worden vaak bij de fokker al gechipt.

 

Voeding

Vaak is het voor een nieuwe eigenaar lastig om te bepalen wat hun kitten nu precies moet eten. Het is verstandig om de eerste tijd hetzelfde voer te geven als de fokker. Dat zal over het algemeen een kitten-voer zijn. Als u van voer wilt veranderen kunt u dit het beste langzaam opbouwen, door eerst een klein beetje nieuw voer door het oude voer te mengen en dit gedurende een week langzaam steeds iets meer te laten worden. De hoeveelheid voer die een kitten nodig heeft verschilt nogal per kat. De hoeveelheid die op de verpakking staat is vaak niet meer dan een richtlijn. Als uw kitten voer laat staan en een beetje mollig wordt, moet hij wat minder hebben en als het kitten onverzadigbaar is en ook nog wat dunnetjes wordt, moet hij iets meer hebben.

 

Castratie kater

De meeste katers zijn geslachtsrijp op een leeftijd van 6 a 7 maanden. In principe kunnen katers vanaf 6 maanden gecastreerd worden. Eventueel kunt u dit uitstellen totdat de kater een maand of 9 is. Mocht de kater eerder in huis gaan plassen en/of sproeien dan is het beter om de kater direct te laten castreren, anders kan hij dit gedrag aanleren. In ongeveer 5 % van de gevallen kan een kater blijven sproeien, ondanks de castratie.

De voordelen van een castratie zijn:

  • Minder kans op sproeien/plassen in huis.
  • Minder sterke urinegeur.
  • Minder drang van de kater om buiten te gaan zwerven en daardoor minder kans op vechten met andere katten.
  • Geen ongewenste nestjes.

Het grootste nadeel van een castratie is dat de kater een grotere kans heeft om dikker te worden, waardoor o.a. problemen als suikerziekte en het vormen van blaasgruis eerder op kunnen treden. Het dikker worden van de kater is echter te voorkomen door minder eten te geven na de castratie of de kat op een ‘light-dieet’ te zetten. Om te kijken hoe het verloop van het gewicht van de kater is hebben wij afgesproken dat elke kater die gecastreerd wordt 3 maanden na de castratie mag terugkomen voor een ‘conditiecheck’ waarbij o.a. het gewicht wordt gecontroleerd.

 

Sterilisatie poes

De meeste poezen worden voor de eerste keer krols op een leeftijd van 6 a 7 maanden. Vanaf 6 maanden leeftijd kunnen ze ook gesteriliseerd worden. Dit kan zelfs nog voor de eerste krolsheid. Belangrijk is dat de poes op het moment dat ze gesteriliseerd wordt niet krols is, dit omdat de kans op complicaties (bloedingen) bij de operatie dan groter is. Bij de sterilisatie worden in principe alleen de eierstokken (ovaria) weggehaald. Alleen wanneer de baarmoeder (uterus) er afwijkend uitziet wordt ook deze verwijderd.

Om de krolsheid uit te stellen kan de zogenoemde poezenpil gegeven worden. Dit mag echter nooit voor de 1e krolsheid omdat er een grote kans is op het krijgen van fibroadenomateuze hyperplasie van de melkklieren (Dolly Partonsyndroom). Wij raden het gebruik van de poezenpil echter ten zeerste af in verband met de ernstige bijwerkingen, waaronder de vergrote kans op het ontstaan van melkkliertumoren, suikerziekte en baarmoederontsteking.

De voordelen van een sterilisatie zijn:

  • Geen ‘last’ meer van krolsheid voor eigenaar en poes.
  • Geen ongewenste dracht.
  • Verminderde kans op het krijgen van melkkliertumoren op oudere leeftijd.
  • Verminderde kans op het krijgen van een baarmoederontsteking.

Het grootste nadeel van een sterilisatie is dat de poes een grotere kans heeft om dikker te worden, maar dit kan makkelijk voorkomen worden door de poes na de sterilisatie minder eten of een ‘light’ dieet te geven. Ook de gesteriliseerde poezen mogen 3 maanden na de sterilisatie terugkomen voor een ‘conditiecheck’ waarbij o.a. het gewicht beoordeeld wordt.

 

Mocht u nog vragen hebben dan kunt u deze aan de Elke dierenarts balie stellen, of u kunt ons bellen.